Hjärtkontroll

Idag var vi iväg på lillebrors hjärtkontroll, jag har varit så otroligt nervös över att ductusen inte hade stängt sig som den ska men det hade den.. I alla fall nästan, det var en minimal öppning kvar men inget som behövdes kollas upp igen eller krävde ngn operation då det fanns flera stycken som levde med detta lilla utan några som helst komplikationer. Så från och med idag var hjärtat FRISKFÖRKLARAT! Jag kan inte förklara hur man känner när man får detta beskedet men det är en stor lättnad och som om ytterligare en sten faller från bröstet. Hade jag inte varit så duktig på att hålla mig hade jag nog fällt några tårar där i samband med detta beskedet.
 
För er som undrar vad en ductus är kommer här lite information:
 
Det för tidigt födda barnet med öppen ductus        
Ductus, eller ductus arteriosus, är ett blodkärl som förbinder lungpulsådern och kroppspulsådern under        fosterlivet. Hos barn som föds i fullgången tid drar detta blodkärl ihop sig efter födelsen och skrumpnar ihop.         

För tidigt födda barn kan drabbas av att ductus inte stänger sig, så att blod kan ta genvägen mellan        kroppspulsådern och lungpulsådern även efter födelsen. En öppen ductus kan påverka blodcirkulationen till kroppens organ och lungorna.         
Diagnosen ställs vid en ultraljudsundersökning av hjärtat.         

Om barnet mår bra räcker det ofta med att vänta tills ductus stänger sig själv. Om ductus ger besvär kan den        stängas med läkemedel eller vid en operation.         
 
Däremot fick vi veta på ultraljudet att hans lungor var förstorade på grund av ansträngning så vi skulle påbörja kortisonet igen två gånger dagligen två doser per gång i lite över en och en halv månad och se om det blev bättre annars  eventuellt hålla på i två månader.. Vi får se helt enkelt, detta är på grund av att han är så pass infektionskänslig av en helt vanlig förkylning. Vi fick även reda på att vi lär behöva använda oss av dessa mediciner var gång han blev förkyld för att underlätta hans andning och lungor.
 
Så idag var en bra dag helt enkelt och det har vi firat genom att ha haft ett bra sällskap med oss på Väla Centrum där vi åt god mat och hade lite julklappshandling för min del.